Lichaamsgerichte Therapie

Je kunt bij me terecht als je:

Voelen en denken meer in balans wilt brengen.
Richting wilt geven aan je leven vanuit kracht.
Meer rust wilt en je leven niet wilt laten bepalen door stress.
Verlangt naar meer diepgang en vervulling.
Het contact met jezelf en je omgeving wilt verdiepen.
Uit balans bent door ziekte, verlies of een andere moeilijke levenssituatie.
In je relatie verlangt naar meer diepgang, intimiteit, liefde, vreugde en plezier.
Op een nieuwe manier wilt leren omgaan met eten en op gewicht komen of blijven.

Lichaamsgerichte therapie

In lichaamsgerichte therapie werk je met je lichamelijke signalen. Wat vertelt je lijf je, wat voel je, ben je in staat om diep adem te halen of benauwt het je? Door naar de lichamelijke signalen te luisteren en ze op waarde te schatten, krijg je veel informatie over wie je bent en wat goed voor je is. Ik werk als lichaamsgericht therapeut vanuit de visie, dat jouw lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je lichaam heb je altijd bij je. Door je lichaam weet je, dat je bestaat. Het geeft je duidelijkheid over je toestand in het hier en nu. Bij een gezonde wisselwerking tussen lichaam en geest voel je dat je goed in je vel zit.

Ik heb een lichaam, dus ik besta;

Het lichaam als opslagplaats

Alles wat je meemaakt doet iets met het lichaam. Bij een prettige ervaring ga je open en stroomt de energie vrij door je lichaam. Is de gebeurtenis onprettig dan verkrampt of sluit het lichaam zich. De spanning die dit oplevert wordt van jongs af aan ergens in het lichaam opgeslagen. Dit kan je ervaren als een blokkade. Lichaamssignalen zijn soms heel subtiel. Ik leer je bij die bijna niet waarneembare gevoelens te komen en te blijven. Gevoelens kunnen ook heel groot en overweldigend aanvoelen, zodat je b.v bijna geen lucht meer krijgt of letterlijk pijn op de borst voelt. Als deze gevoelens lang bestaan is het effect een verkramping. Het kan zich op onverwachte momenten uiten in b.v.: paniek, zowel fysieke als emotionele pijn, somberheid, overspannenheid, burnout of depressie.

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen:

“Ik zit niet lekker in mijn vel.” - “Ik heb een last op mijn schouders." - “Het ligt me zwaar op mijn maag.”

Deze uitdrukkingen geven aan dat er iets in het lichaam is wat dwars zit. We gaan ze meestal uit de weg en geven er geen aandacht aan. Dit voel je in je lichaam in de vorm van spanning, druk, benauwdheid, slapte, energieverlies, gejaagdheid of pijn. Als je klachten krijgt, merk je pas iets op in je lichaam. Lichamelijke klachten wijzen er vaak op dat je psychische oorzaken of bepaalde gebeurtenissen verwaarloost. In de begeleiding richt ik me op die lichamelijke signalen. We gaan kijken wat ze jou te zeggen hebben.

Werkwijze

We beginnen met een kennismakingsgesprek. In dit gesprek vertel je, wat jou vragen en doelen zijn. Ik vertel hoe ik werk en wat je van me kunt verwachten. Na dit gesprek besluiten we of we met elkaar in zee gaan.

Als we met elkaar gaan werken, onderzoeken we hoe jij je lichaam bewoont en wat het voor jou betekent om ruimte in te nemen. Door aandacht maak je contact met je ademhaling. De adem is de meest directe weg naar je lichaamsbeleving. We onderzoeken waar er opvallende, aandachtvragende plekken in jouw lichaam zijn. Daar staan we bij stil. Ik help je, om er met aandacht bij te blijven. Contact maken met je gevoelens, levert een innerlijke verbinding op. Dit geeft ruimte en rust. Het vertelt je direct iets over je gevoelens, je denken, je functioneren en over de inwerking van de omgeving op jezelf.

Lichaamsgerichte therapie maakt je vertrouwt met jezelf en geeft je inzicht in wie je bent en hoe je doet. Het brengt je thuis bij jezelf.

Je bent van harte welkom!

Aanmelden via Contact

 

Lichaamsgerichte therapie

Lees verder

Emotie-eten

Lees verder

Chronische beperking

Lees verder